Vize Duyuruları

Bazı ülkelerin Vize başvurularına İlişkin Duyurular

 

Birleşik Krallık'ta Yapılmak İstenen Erasmus+ Faaliyetleri Hakkında (29.06.2021)

 

İlgili duyuru için tıklayınız.

 

Almanya'da Yapılmak İstenen Erasmus+ Faaliyetleri Hakkında (25.04.2022-30.06.2022):

 

Stajın amacı genel olarak anlaşılır değilse ve/veya başvuru belgeleriyle bilgiler eksikse başvuru genelde reddedilir. 
 
* Learning Agreement for Traineeships (LAfT)
 
Formun ilgili tüm alanlarının tarafların her biri tarafından eksiksiz olarak doldurulması önemlidir:
 
- Başvuru sahibi tarafından (Table A), özellikle gerekli dil bilgisine ilişkin bilgiler
 
- Başvuru sahibinin kendi üniversitesi tarafından (Table B)
 
- Almanya’da stajın yapılacağı kurum tarafından (Table C)
 
Vize bölümlerimiz sık sık LAfT formundaki alanların eksik doldurulduğunu veya bilgilerin çelişkili olduğunu tespit ediyorlar. Tablo B'de, ya „is embedded in the curriculum“ ya da „is voluntary“ başvuru sahibinin kendi üniversitesi tarafından mutlaka işaretlenmelidir. LAfT formunda sonradan yapılan düzeltmelerde eklemelerin başvuru sahibi tarafından mı yoksa üniversite tarafından mı yapıldığı anlaşılır olmalı. Örneğin Table B kısmındeki eklemeler sadece üniversite tarafından yapılmış ve resmi olarak tasdik edilmiş olmalı.
 
* Yeterli yabancı dil bilgisi:
 
Yeterli derecede Almanca veya İngilizce bilgisi önemli bir değerlendirme kıstasıdır. Dil bilgisi olmadan staj çalışması mümkün görülmemektedir. Başvuru sahibinin LAfT formunda beyan ettiği dil seviyesi fiilen tespit edilen dil seviyesiyle örtüşmeli ve/veya dil belgeleriyle kanıtlanmalıdır. Gönüllü stajlarda stajın başarılı olması için gereken dil seviyesini Almanya’daki işveren tarafından staj sözleşmesinde açıkça belirtilmiş olmalıdır.
 
Erasmus+ tarafından desteklenen ve öğrencinin kendisinin organize ettiği stajlarda, LAfT formunun oluşturulmasında yardımcı olmanın ve staj yapılacak kurumun güvenilirliğini gözlemlemenin Erasmus koordinatörlerinin görevi ve sorumluluğu olduğu kanısındayız.
 
* Zorunlu stajlar
 
Zorunlu staj, öğrencinin kendi üniversitesinin yasal düzenlemeleri nedeniyle zorunludur.
 
* Gönüllü staj
 
Gönüllü staj eğitim sırasında veya eğitim tamamlandıktan en fazla bir yıl sonra yapılabilir ve eğitim/öğretim yönetmeliğinde öngörülmemiştir. Yükümlülükler ve haklar LAfT belgesinde ve staj sözleşmesinde belirtilmiştir. Almanya’da işveren ile stajyer arasında haftalık en az 20 çalışma saatlik sosyal sigorta zorunluluğu bulunan bir iş akdi imzalanmalıdır. Gönüllü stajyer Almanya’da yasal açıdan işçi statüsüne sahiptir ve örneğin sabit aylık ücret gibi belirli haklara sahiptir.
 
* Stajlar için, MiLoG kapsamında yasal olarak düzenlenmiş bir istisna olmadıkça, yasal asgari ücret geçerlidir.
 
Erasmus+ kapsamında aşağıdaki durumlarda asgari ücret kuralına istisna uygulanmaktadır:
 
- Zorunlu staj
 
- Mesleki veya üniversite eğitimiyle aynı anda yapılan en fazla üç aylık stajlar
 
Asgari ücret zorunluluğuna istisna uygulanması halinde, hibe desteğini ve/veya staj ücretini gösteren bir belgeyle geçim masraflarının karşılandığı kanıtlanır. Not: Şu anda geçim masrafı olarak aylık net 752 Euro veya brüt 939 Euro belgelenmelidir.
 
* Asgari ücretin hesaplanması
 
Almanya’da işveren gönüllü stajlarda asgari ücreti hesaplarken “maktu ücret/verstetigtes Einkommen” ödemek zorundadır. Brüt ücretinin yanı sıra (1.7.2021 itibariyle: 9.60 Avro/saatlik asgari ücreti), staj süresince iş günlerinin farklı sayısı da burada hesaba katılmaktadır. “Maktu asgari ücretin” hesaplanması için Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının asgari ücret hesaplama uygulamasına işverenin dikkatini çekmenizi tavsiye ederiz:
 
https://www.bmas.de/DE/Arbeit/Arbeitsrecht/Mindestlohn/Mindestlohnrechner/mindestlohn-rechner.html
 
Evraklarla ilgili bilgiye buradan ulaşabilrsiniz.
 
Örnek LA incelemesi için tıklayınız. 

 

 

Almanya Vize için yeni bilgilendirme (30 Haziran 2022)

Almanya Büyükelçiliği tarafından, Erasmus+ staj hareketliliği kapsamında vize başvurusu yapacak öğrenciler için sunulması talep edilen belgeler ile ilgili açıklama aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:

 

- Geçiminizi nasıl sağlayacağınıza dair belge

ž Türkiye’deki üniversitenin teşvik tutarının tamamını (şu anda 750 EURO) teyit edememesi halinde (örneğin öğrencinin kendisi ödemenin tamamını veya bir kısmını üstleniyor ise) velilerin veya başvuru sahibinin yeterli bakiyeye sahip banka hesap dekontları kabul edilmektedir                ( Üniversite tarafından hibe miktarını belirtilen yazıya göre ek finans belgeleri gösterilecektir).

ž Başvuru yapılmadan kısa süre önce yeni yatırılan hesap bakiyelerine dair dekontlar kabul edilmemektedir.

ž Bloke hesabının (Sperrkonto) açılması şartı aranmamaktadır.

 

Almanya’da staj dönemi boyunca nerede konaklayacaklarına dair belge

ž Başvuru belgeleri arasında öğrencinin nerede konaklayacağına dair belge mutlaka yer almalıdır.

 

- Learning Agreement for Traineeships

ž LAfT (Commitment) belgesinin 2. sayfasında Erasmus staj yerinin, Türkiye’deki üniversitenin ve Almanya’da staj yapacağı kurumun imzası gerekmektedir.

ž LAfT’nin her sayfasında ek imza gerekli değildir.

ž LAfT‘de Türkiye’deki üniversitenin imzası ve kaşesi aslı halinde sunulmalıdır.

 

Almanya Büyükelçiliği vize şubesi, staj hareketliliğini Almanya’da yapacak katılımcılar ile ilgili aşağıdaki mesajı paylaşmıştır. (08.07.2024)

 
Vize başvurusu yapılırken, yurtdışında staj sırasında uygun fiyatlı konaklama bulunduğuna dair güvenilir ve doğrulanabilir bir kanıt ibraz edilmelidir.
 
Kalış süresinin tamamı için yapılan otel rezervasyonları veya belgelenmiş mali imkânları aşan kira sözleşmeleri güvenilir olarak kabul edilemez.
 
 

 

 

Polonya'da Yapılmak İstenen Erasmus+ Faaliyetleri Hakkında 

 

Polonya, Türkiye’deki öğrenciler tarafından Erasmus + öğrenci değişim programı kapsamında eğitim/staj için en sık tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumdan dolayı son derece memnunuz ancak, her yıl artan taleplerden dolayı sunulan vize başvuru sayısı da sürekli artmaktadır ve en yoğun dönemlerde bazen – halen yasal süreler çerçevesinde olsa dahi – pasaport tesliminde istenmeyen gecikmelere yol açabilmektedir.

Vize için başvuranlara daha kolay ve uygun randevu tarihini seçebilme imkanını sağlamak,  sonuç bekleme süresini mümkün olduğunca kısaltmak ve personelimizin yoğunluğunu daha geniş bir süreye dağıtmak amacıyla aşağıdaki konulara dikkatinizi çekerek hatırlatmada bulunmak isteriz:

 

 -Vize başvuruları, planlanan seyahat tarihinin 90 gün öncesinden itibaren yapılabilmektedir  - Eylül ayının ikinci yarısında gidecek olanlar ŞİMDİDEN MÜRACAT YAPABİLİRLER !,

 

- Polonya’daki okuldan Kabul Mektubunuzun ASLINI BEKLEMEYE GEREK YOKTUR  - okunaklı, taranmış ve e-posta ile gönderilmiş belgenin çıktısı yeterlidir.

 

Polonya’ya gidecek olan öğrencilerin vize için erken başvuru yapmalarının yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı önemli olduğunu tekrar vurgulamak isteriz.