ÖĞRENCİ PASAPORTU VE HARÇ MUAFİYETİ
5682 sayılı Pasaport Kanunu ile 27 Ocak 2004 tarihli ve 25359 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2003/6719 sayılı Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde; Bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan üniversite öğretim elemanları ile öğretmen ve öğrenciler pasaport işlemlerinde ve yurt dışına çıkışlarında, pasaport veya yurt dışı çıkış harcından muaf tutulabilirler.
Harç muafiyetinden kayıtlı öğrenciler yararlanabilir. Mezunlar ve kaydı silinen öğrenciler bu muafiyetten yararlanamazlar.
Pasaport Harcından Muaf Olabilmek İçin;
24 yaş ve altındaki öğrenciler, Öğrenci İşlerinden aldıkları öğrenci belgesi ile Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.
24,5 yaşından büyük öğrencilerin, ise Erasmus faaliyeti yapmak üzere yerleşilen kurumdan gelen kabul mektubu ve kimlik ile Erasmus Ofisine başvuru yapması gereklidir.
Erasmus Ofisinden teslim alınacak "Pasaport Harcı Yazısının" Vergi Dairesi Müdürlüklerinden onaylatılması gereklidir.
Vergi Dairesinde onaylatılan yazıyla birlikte Nüfus Müdürlüğü Pasaport Birimine başvuru yapılması gereklidir.
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir.
Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir?
25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar. Harçsız öğrenci pasaportu almak isteyen öğrencilerin, Öğrenci İşlerinden aldıkları öğrenci belgesi ile Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.
Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler için lütfen Nüfus Müdürlüğü Pasaport Hizmetleri Birimi web sayfasını inceleyiniz: https://www.nvi.gov.tr/pasaport